Olika företag kopplade till Bergkvara Hamn

Under årens lopp har det varit många olika företag och driftiga personer som verkligen har försökt att driva Bergkvara Hamn med vinst. Under modern tid, som detta ska koncentreras till, så har det dock inte alls varit många som har lyckats med detta. Vad det beror på kan ha många olika anledningar. Här kan det helt enkelt vara så att det inte funnits någon som har kapitalet och kapaciteten att konkurrera med andra stora hamnar i närliggande områden. Det kan också bero på att de satsat på helt fel saker, och helt enkelt inte funnit den nisch som gäller för dagen. Hur som helst följer lite information om tre olika ägarskap i modern tid av hamnverksamheten i Bergkvara Hamn.

Ägarskapet av Bergkvara Hamns drift 2012 till 2017

Den 17 oktober 2012 blev det klart för Torsås Kommun som tröttnat på att driva Bergkvara Hamn, vilka som skulle göra det de närmaste fem åren. Ja, eller i alla fall så trodde man så. Hela verksamheten såldes då till Bröderna Höglund Teknik samt Långemåla Energileveranser. Summan vid denna försäljning var enbart 1 miljon svenska kronor, vilket dessa två företag delade på. Här skapades då ett ägarskap med två delägare med lika mycket makt vardera. Det visade sig sedan att dessa två tyvärr drog åt var sitt håll, vilket ledde till att det aldrig riktigt blev någon förändring gjort överhuvudtaget. Dessa två företag klarade varken av samarbetet eller driften under kontraktets fem år. Här fick Torsås Kommun helt enkelt gå in och bryta innan avtalet tagit slut.

Nils Posse – En annan man vid rodret

Posse är en släkt som går långt tillbaka i tiden, där det funnit många som stått för driften för hela Bergkvara. Naturligtvis var det också han som fram till 2005 stod för driften av hela Bergkvara inklusive hamnens verksamhet. Hur som helst så kunde inte ens denna man med anor från medeltiden kunna få detta att gå med vinst. Driften av Bergkvara är fortfarande i hans regi, genom ett företag som bär namnet Bergkvara Gård AB. Hur som helst överlät han driften av hamnverksamheten på Torsås Kommun. Kanske var detta det bästa han har gjort på det ekonomiska planet för sitt driftbolag. Hur som helst fick kommunen ta över rodret.

Torsås Kommun mellan 2005-2012

Naturligtvis är det inte alls lätt att få ta över en drift av något som man absolut inte alls har någon kunskap om. Hur som helst brukar en kommun alltid att kunna finna olika vägar att lösa sina problem med hjälp av konsulter. Detta var också det som skedde, samt att man också försökte hyra ut verksamheten till andra företag. Det hela skulle ta tid och kommunen blödde under lång tid pengar. Som du läst ovan tog det fram till 2012 innan ett antal upprättades. Nu återigen 2017 står Torsås Kommun ytterligare en gång med hamnens framtid i sina händer. Ja, helt enkelt vet ingen hur framtiden ser ut för Bergkvara Hamns fortsatta verksamhet.